Wednesday, February 11, 2009

En gammal koffert plåtad av Urban åt Riksteatern



En gammal koffert är en komisk kavalkad som garanterat kommer förtjusa dig. De bästa scenerna ur två kvinnliga författares verk från förra sekelskiftet samlat i en föreställning.

De mest osannolika saker kan döljas i en gammal koffert… ett par nyputsade skor, en barnmössa, gulnade brev. Vi blåser liv i skiftande och underhållande scener från förr, scener som handlar om längtan efter kärlek men också om nymodigheter som telefonens förbannelse. Gripande och roliga berättelser om livets stora ämnen; kärlek, moral och identitet till handgripliga vardagsproblem, uppfostran och familjerelationer.

Föreställningen blev en publiksuccé under det uppmärksammade projektet Spets, ett samarbete mellan Östgötateatern och Riksteatern som sätter strålkastarljuset på kvinnliga dramatiker. Den här gången åker föreställningen ut på egen hand, dessutom i en något förlängd version.

Helena Nyblom (1843-1926) född och uppvuxen i Danmark, gifte sig och bosatte sig senare i Uppsala. Där umgicks hon i de akademiska, framförallt manliga, kretsarna. Helena Nyblom är framförallt känd för sina konstsagor. Första sagosamlingen för barn Det var en gång, sagor för stora och små, utkom 1897. Hon skrev också lyrik, noveller, recensioner och pjäser, bland annat Det ringer och Hämnd.

Maria Jotuni (1880-1943) är finländsk författarinna som debuterade med novellsamlingen Förhållanden 1905. Hembygden blev utgångspunkten i hennes tidiga verk och rymmer ofta färgrika lokalbeskrivningar. Hennes noveller och dramer utspelar sig ofta i småborgerliga miljöer och relations- och kärleksmotivet är ett genomgående tema. Maria Jotuni kom att bli betydelsefull inom den finländska dramalitteraturen.

No comments: